De tijden dat ziek ziek was en beter beter, liggen al enige tijd achter ons. En dat is niet voor niets. Werken, mee blijven doen, zinvol bezig zijn en erbij horen/blijven zijn van groot belang bij ziekte en herstel. Iemand valt niet altijd voor 100 procent uit bij ziekte. Als leidinggevende of werkgever ga jer er misschien vanuit dat je medewerker met kanker, die chemo’s ondergaat ‘natuurlijk’ niet kan of wil werken. Toch zie je vaak dat de realiteit anders is. Of het om een dergelijke situatie gaat of een andere, mensen willen graag betrokken blijven bij de organisatie, zinvol bezig zijn, afleiding hebben. Als leidinggevende of werkgever voel je misschien juist schroom om een zieke medewerker te bellen, te vragen of hij/zij nog betrokken wil blijven, ‘klussen’ wil of kan doen. Wij adviseren om hier toch proactief en met een open houding naar te vragen.

Hoogstwaarschijnlijk zal iemand een deel van zijn werkzaamheden nog kunnen doen of wellicht heel andere werkzaamheden. Werken helpt namelijk bij herstel, de persoon in kwestie heeft het gevoel nog altijd gewaardeerd te worden en mee te doen. Wanneer een medeweker betrokken blijft bij de organisatie tijdens een ziekteperiode, keert hij of zij vaak eerder terug en is de interventie van een bedrijfsarts wellicht overbodig geworden.

Tegenwoordig gaan we meer uit van ‘arbeidsvermogen’ wat inhoudt: kijken naar wat iemand nog wél kan. De Wet Poortwachter is in het leven geroepen in een tijd dat re-integratie nog niet zo gangbaar was. Dat is het inmiddels gelukkig wel, maar dat betekent ook dat de termijnen die in de Wet Verbetering Poortwachter staan, niet beperkend hoeven te zijn voor het eerder inzetten van re-integratie activiteiten die  de terugkeer naar werk van een medewerker bevorderen.

Onze casemanagers zullen ook altijd proactief adviseren en bekijken hoe een medewerker actief kan blijven, op wat voor manier ook, bij de organisatie. Je hoeft de termijnen die er in de Wet Poortwachter staan niet af te wachten. In sommige gevallen weet je dat iemand nooit meer zal kunnen instromen in zijn oude functie, bij anderen weet je dat zij binnen een aantal weken  volledig in de eigen uren en taken aan het werk zullen zijn. Het is zaak om bij elk verzuim heel goed te kijken naar de individuele omstandigheden en daarop de aanpak aan te passen. En dat is precies wat onze casemanagers doen. In het belang van de medewerker én in het belang van de werkgever.