Vitaliteit wordt vaak geassocieerd met bewegen, een gezond gewicht of bijvoorbeeld een goede lichaamshouding tijdens het werk. Dit zijn allemaal zeer lichamelijke aspecten aan vitaliteit die zeker belangrijk zijn. Wij zien vaak dat vitaliteit ook veel te maken heeft met of ‘iemand op zijn plek zit in zijn werk’, om het maar even kort door de bocht te formuleren. Komt hij aan zijn trekken op het gebied van ontwikkeling en opleiding? Vitaliteit heeft nadrukkelijk ook te maken met of je energie krijgt van wat je doet. Of je letterlijk en figuurlijk in beweging komt omdat je het naar je zin hebt op je werk. Omdat je dát doet wat je interessant vindt, wat je leuk vindt of misschien vind je het belangrijk dat het je uitdaagt.

Uitgeblust voelen, weinig energie hebben, moeilijk uit je bed kunnen komen kan ook komen omdat je uitgekeken bent op je functie, omdat je eigenlijk toe bent aan iets anders. Omdat je toe bent aan verbreding of verdieping door middel van een cursus of opleiding. Misschien heb je daar (nog) niet aan gedacht? Misschien opent dit wel nieuwe perspectieven die je met je leidinggevende bespreekbaar kunt maken. Die kan tenslotte ook niet raden dat je toe bent aan iets anders.

Zoals met zoveel belangrijke zaken, omvat vitaliteit niet één maar een aantal aspecten die in zijn geheel ervoor zorgen dat je vitaal bent. Bij NLG Arbo maken case managers dit bespreekbaar met een werkgever als één van de manieren om verzuim of uitval te kunnen voorkomen. Het zal uiteraard ook op tafel komen als iemand al langdurig ziek is of dreigt te worden. Maar je hebt natuurlijk NLG Arbo helemaal niet nodig om het bespreekbaar te maken, toch? Als je dat toch wilt, dan kan dat uiteraard altijd via je case manager.